Van de nieuwe voorzitter

Beste bezoeker,

In mijn jeugd was Indië en alles wat daarmee te maken had ver weg. Ik oog niet Indisch en mijn ouders banden die geschiedenis eigenlijk volledig uit. Als we al eens wat te horen kregen, dan waren het de mooie verhalen. Terugkijkend aten we wel vaker dan gemiddeld rijst en er stond altijd een fles water op de wc. Maar dat was het dan ook zo ongeveer.

Toen ik naar de marine ging, was ik opeens een ‘westerse allochtoon’. Dat was wel het startsein voor wat meer interesse in mijn Indische achtergrond. In 2006 werd ik gevraagd om plaats te nemen in het bestuur van Het Indisch Herinneringscentrum. En vanaf dat moment ging ik me er werkelijk in verdiepen. Daardoor werd mijn beeld steeds gedetailleerder en als gevolg ook genuanceerder.

Genuanceerd, objectief en onafhankelijk

Het Indisch Herinneringscentrum heeft de opdracht om het verhaal zo genuanceerd en objectief mogelijk te vertellen. Om alle kanten van de Indische geschiedenis te belichten. De Nederlandse visie, de Indonesische zijde en alle variaties: van Indische Nederlanders, Chinezen, burgers, militairen. Noem maar op. Het Verhaal van Indië, onze vaste gezamenlijke tentoonstelling met Defensie, laat dat zien. Juist die objectiviteit zorgt ervoor dat we het centrum met een gerust hart Indisch Geheugen voor de Toekomst noemen.

Toenemende belangstelling

Sinds 1 oktober ben ik voorzitter. Het werk dat we hier met elkaar doen ligt me na aan het hart. En u deelt die interesse. We merken het aan de belangstelling voor de Indische Salons en andere activiteiten die we organiseren, die met steun van het vfonds mede mogelijk worden gemaakt. Herdenkingen worden elk jaar beter bezocht, ook door jongeren. Van de Melati, gelanceerd als symbool van de bevrijding van de Japanse bezetter in Indië, zijn er meer dan 10.000 verkocht. Wist u dat zelfs onze koning en de premier de speld droegen op 15 augustus? De Melati: gedeelde trots!

Kenniscentrum Repatriëring

We zitten in een spannende fase: op weg naar een volwaardig herinneringscentrum voor de Indische gemeenschap. Op landgoed Bronbeek hebben we op het ogenblik niet voldoende mogelijkheden om onze opdracht uit te voeren. Met het Kenniscentrum Repatriëring willen we een plaats creëren waar mensen graag komen met hun kinderen en kleinkinderen, en kunnen zeggen: kijk, zo was het. Zo is het gegaan. En zie de parallellen met de wereld van nu. Bijvoorbeeld als het gaat om de vluchtelingenproblematiek.

Samenwerking

Ik ben trots op directeur Yvonne van Genugten en haar team, die met zo weinigen ook in 2015 zoveel voor elkaar hebben gekregen. Mede dankzij de samenwerking met vele andere organisaties, zoals Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. U leest er alles over in dit jaarverslag.

Ik hoop ook u te ontmoeten bij een van de vele activiteiten van het Indisch Herinneringscentrum!

Jan Willem Kelder,
voorzitter Bestuur Indisch Herinneringscentrum
Voormalig voorzitter Raad van Bestuur TNO a.i.
Vice-Admiraal b.d.

Bent u benieuwd wat het Indisch Herinneringscentrum zoal doet om de Indische geschiedenis onder de aandacht te brengen? Bekijk de sfeerimpressie hieronder.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

U bent hier