Podiumactiviteiten

Regelmatig organiseert het Indisch Herinneringscentrum Indische Salons. De belangstelling is groot. Elke salon is binnen de kortste keren volgeboekt. Met steeds een ander thema, een nieuw publiek en een wisselende locatie zijn geen twee edities gelijk. Ze hebben wel met elkaar gemeen dat het inhoudelijke bijeenkomsten zijn waar Indische thema’s centraal staan. Het is belangrijk mensen en verhalen een podium te geven en verschillende generaties hierbij te betrekken zodat de verhalen worden gedeeld en doorverteld aan volgende generaties. Ook heel belangrijk, is dat de huidige generaties een stem krijgen zodat ook zij kunnen laten zien wat zij met hun achtergrond doen. Op deze manier houden we de geschiedenis levend en blijft het voor de toekomst gewaarborgd. Mede dankzij de steun van het vfonds, kunnen we deze belangrijke Salons blijven organiseren.

INDOroutes, een event voor jongeren, was een doorslaand succes. Het bewijs dat je op eigentijdse wijze ook deze generatie  kunt bereiken. Het IHC organiseerde daarnaast onder meer de presentatie van het boek Dromen van Vrijheid, en een aantal lezingen. Acte de présence gaf het IHC bij diverse herdenkingen en forumdiscussies. 

Indische Salons

Mijn herinnering, jouw verhaal. Dat was in 2015 het thema van de Indische Salons die het Indisch Herinneringscentrum faciliteerde of zelf organiseerde. Dat deden ze als altijd samen met de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. De Indische Salons worden mogelijk gemaakt door het vFonds. 

Een hele speciale editie was de grote Culturele Indische Salon in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Tijdens deze Salon spraken onder andere Remco Raben en Armando Ello over de betekenis van herdenken. Het was ook dan ook de dag van de Indië-Herdenking, 70 jaar na de capitulatie van Japan.

‘Het mooie aan de herdenking vind ik dat het ook een reünie is. Het is heel erg eigen’, zei Remco Raben, bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur en cultuurgeschiedenis. Deze uitspraak vat ook de sfeer van de Indische Salons treffend samen.

Wilt u ook eens een Indische salon bijwonen? Een inhoudelijke bijeenkomst waar in een informele setting wordt nagedacht en gesproken over Indische thema’s? Of misschien wilt u er zelf eentje organiseren?

Meer informatie over de Indische Salons vindt u hier.

‘Bijzonder om te horen hoe mensen een herdenking ervaren van iets van 70 jaar geleden, terwijl geen enkele spreker het zelf heeft meegemaakt. Het is een herinnering van een herinnering.’

INDOroutes

Zo’n 150 personen bezochten op 15 november 2015 het event INDOroutes, in Dordrecht. Er was veel te doen. Live workshops, onder andere over de manier waarop je je Indische stamboom kunt uitzoeken. Een ‘twijfel-Indo’uit het publiek werd geïnterviewd. Er waren discussies over identiteit. Wie dat wilde kon een film en een short docu bekijken. En er was muziek.

Een hoogtepunt was zeker de muzikale talentenjacht Indo’s Got Talent. De winnaars, het duo AmirWesthoff & Jody Kailola wonnen studiotijd. Hun nummer verscheen zelfs op Spotify. Luister en kijk ook even naar het virtuoze gitaarspel van Yves Meijnhard van Schoor. Een jurylid zei terecht: ‘Er is zoveel talent en dat maakt mij extra trots op de roots die wij hebben!

INDOroutes is een initiatief van het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, en wordt mede mogelijk gemaakt door het vFonds.

Table Ronde

‘Deze verhalen zijn geen illustratie bij de geschiedenis. Ze zíjn het verhaal van de geschiedenis!’ Het belang van oralhistoryen de verklaring van de term samengevat in twee zinnen. Te vinden in het getekendelive verslag van de Table Ronde op 15 februari 2015. Een discussiemiddag over de invloed van persoonlijke verhalen en mondelinge overlevering op geschiedschrijving.

Specifiek ging het bij de Table Ronde over de tamelijk onbekende geschiedenis van de joden in Indië, naar aanleiding van de tentoonstelling SelamatSjabbat in het Joods Historisch Museum. ‘Er is echt weinig geschreven over de Joods-Indische geschiedenis. Daarom waren de mondelinge verhalen ook nodig om de tentoonstelling tot stand te kunnen brengen’, vertelde curator Hetty Berg.

Verhalen door vertellers uit drie generaties brachten de expositie deze middag ook tot leven. De rondetafeldiscussie werd gevoerd door vijf deskundigen op het gebied van Nederlands-Indië. Daaronder directeur Yvonne van Genugten van het IHC. Zij gaf onder meer aan dat persoonlijke getuigenissen een meervoudig perspectief op de geschiedenis bieden.

Het Joods Historisch Museum organiseerde de Table Ronde in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en FramerFramed.

Indiëlezing

Een lezing die geheimen onthult en ontroert. De vierde Indiëlezing raakte het publiek recht in het hart. Deze goed bezochte middagin de Openbare Bibliotheek Amsterdam stond in het teken van de vrouwen in Nederlands-Indië. Het thema: Mijn herinnering, jouw verhaal.

Stef Scagliolabesprak haar onderzoek naar verzwegen oorlogsliefdekinderen, voor haar boek ‘Liefde in tijden van oorlog’. Twee van die kinderen van toen vertelden over stilzwijgen, begrip en acceptatie. Doorzetten met vertrouwen was het motto van verzetsstrijdster CoosjeAyal. Haar familie vertelde over haar, haar portret werd onthuld en toegevoegd aan de collectie Helden.

De vierde Indiëlezing leverde een fijne middag in saamhorigheid op, muzikaal omlijst door Young Released en gepresenteerd door Conchita Willems. 

8 Mrt #IndiëLezing 2015 met onthulling geschilderd portret van guerillastrijdster #CoosAyal

Gesloten Koffers

Het Indisch Herinneringscentrum organiseerde op 21 maart een lezing van Sylvia Pessireron  over haar boek ‘Gesloten Koffers’. Dat gebeurde in het kader van het project Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen*.

In de Kumpulan op Bronbeek luisterden zo’n 60 geïnteresseerden naar het verhaal van Sylvia over het leed en het onrecht dat de Molukse KNIL-militairen en hun familie is aangedaan. Ze vroeg zich af of je een vergelijking mag maken tussen Molukse jongeren die beschadigd zijn door hun geschiedenis, en radicaliserende moslimjongeren.

Esther Captain, gepromoveerd in koloniale en postkoloniale geschiedenis, vertelde over de Indische kant van het verhaal. Tussendoor was er muziek van Brenda Frans (zang)en Robin van Geerke (piano).

*Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen is een samenwerkingsproject van de vier nationale herinneringscentra:  Nationaal Monument Kamp Vught, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Indisch Herinneringscentrum. Onderwerp is de gedeelde Indische en Molukse geschiedenis. Het project wordt onder andere mogelijk gemaakt door het vFonds.

Prachtig interessant, historisch en emotioneel boek van #sylviapessireron #geslotenkoffers – Lezen! @umarebru

U bent hier