In beeld

Dromen van vrijheid boekpresentatie

Negen jaar was Truus Huizenga toen ze met haar moeder, zusje en twee broertjes  in kamp Kareës in Bandoeng belandde. Lang heeft ze gezwegen. Na bijna zeventig jaar verwerkte ze haar ervaringen in het jeugdboek Dromen van Vrijheid. Het IHC verzorgde de boekpresentatie.

Dromen van vrijheid tentoonstelling

Het IHC organiseerde samen met het Museon en uitgever Leopold de tentoonstelling Dromen van Vrijheid. Kind zijn in een kamp.  Centraal stonden persoonlijke bezittingen uit de kampperiode van Truus Huizenga, auteur van het boek dat de basis vormde voor deze expositie.

Code-R

Code-R is een online magazine van de Anne Frank Stichting. Code-R wil jongeren interesseren voor de betekenis van oorlog en betrekken bij het herdenken. Bijzondere oorlogsverhalen worden gedeeld, overwegend door jongeren zelf. Het IHC vertelde het Indische verhaal.  

On The Ground Reporter Indonesië

Een intensieve en emotionele periode beleefde Marlot samen met haar vader Glenn in Indonesië. De zoektocht  naar haar roots werd gefilmd  en verwerkt in On The Ground Reporter Indonesie. Het IHC lanceerde deze serious game, bestemd voor het MBO. In 2015  won de game de NOT Innovatieprijs. 

Wereld Express

De Wereld Express is een mobiele doe-tentoonstelling van het IHC, over anders zijn en jezelf zijn in deze tijd. In de 12 meter lange trailer onderzoeken en ontdekken jongeren van 10 – 14 jaar feiten en meningen (en het verschil daartussen), tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis. 

Herinneringen aan Indië

Meneer Abuys was zo vriendelijk zijn verhaal te vertellen voor Herinneringen aan Indië, een interviewproject van het IHC. In dit kader zijn zo’n 70 interviews gehouden en duurzaam vastgelegd met mensen die de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië meemaakten.

Indische Salons

Regelmatig organiseert het IHC een Indische Salon: een gezellige middag rond een Indisch thema, met interessante gasten.  Op 3 oktober vond er een Salon plaats bij het blad Moesson. Het thema was het doorgeven van familieverhalen aan volgende generaties.

Indoroutes

Het event INDOroutes, voor jongeren met een Indische achtergrond, was ook dit jaar een succes. Op 15 november vond in Dordrecht een dag vol muziek, debat, film en workshops plaats. Hoogtepunt was wel de talentenjacht Indo’s Got Talent. Op de foto winnares Jody Kailola. 

Table Ronde (Selamat Sjabbat)

Weinig is er bekend over de geschiedenis van joden in Nederlands-Indië. Naar aanleiding van haar tentoonstelling Selamat Sjabbat, organiseerde het Joods Historisch Museum samen met het IHC een rondetafeldiscussie met publiek. Directeur Yvonne van Genugten nam deel aan deze Table Ronde.

U bent hier