Educatie en Voorlichting

Kinderen en jongeren vormen een belangrijke doelgroep voor het Indisch Herinneringscentrum. Dat is logisch, gezien de opdracht van het IHC om het Indisch Geheugen voor de Toekomst te zijn.  Er is ook in 2015 veel energie gestoken in aansprekende lesprogramma’s en activiteiten voor basisschool, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. 

In de Wereld Express realiseren kinderen zich dat bepaalde thema’s van toen ook nu nog actueel zijn. De tentoonstelling rond het waargebeurde verhaal van Truus Huizenga maakte de oorlog tastbaar. Een serious game voor het MBO brengt het verleden dichtbij. Indrukwekkend zijn ook de gefilmde getuigenissen uit de eerste hand, over de periode in en na de Tweede Wereldoorlog in Indië. 

Wereld Express

De Wereld Express is een mobiele doe-tentoonstelling voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Door te onderzoeken, te reflecteren en te spiegelen leren ze over vooroordelen, discriminatie, anders zijn, uitgesloten worden. Universele levensthema’s, tegen de achtergrond van de geschiedenis van Nederlands-Indië. Misschien leren ze in de Wereld Express nog wel het meest over zichzelf!

De Wereld Express reist tot mei 2017 door heel Nederland en is te huur.

De Wereld Express was ook in 2015 in trek, en niet alleen bij basisscholen. Ook het voortgezet onderwijs toonde belangstelling. De trailer stond verder in diverse gemeenten en was onder andere te bezoeken bij de Nederlandse Onderwijstentoonstelling in Utrecht en bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Waar de Wereld Express ook kwam: de reacties waren positief. Huurders zijn ook blij met de nieuwe informatieve flyer van het Indisch Herinneringscentrum. Daarin worden alle vragen beantwoord over de praktische gang van zaken rond de verhuur van de Wereld Express. Op de site van de Wereld Express vindt u alle informatie voor scholen.

Wat valt er te leren van de Wereld Express als het gaat om organisatie, wensen van scholen en dergelijke? In 2015 heeft het IHC dat onderzocht. Ook met het oog op het ontwikkelen van nieuwe educatieve producten en projecten.

In een Item over de Wereld Express in RTL4 LifestyleXperience vertelt directeur Yvonne van Genugten over het belang van educatie over Nederlands-Indië.

‘Je mag natuurlijk niet discrimineren. Dit helpt wel, dat je weet wat de gevolgen zijn.’
#Nederlandsindie gaat op tournee!

Dromen van Vrijheid

Hoe was het om kind te zijn in een Japans interneringskamp? Wat deed je daar de hele dag? Waar speelde je mee? Kinderen vanaf een jaar of 10 kunnen het lezen in het boek Dromen van Vrijheid, van Lieke van Duin en Truus Huizenga.

Dromen van Vrijheid is een jeugdboek dat het leven in drie verschillende jappenkampen beschrijft, gezien door de ogen van een kind. Het boek is gebaseerd op de belevenissen van co-auteur Truus Huizenga. Zij was 9 jaar toen ze in kamp Kareës in Bandoeng belandde.

Waarom moest dit boek er komen? Wat heeft het teweeg gebracht? Welke rol speelde het Indisch Herinneringscentrum? En wat is de boodschap die zij mee wil geven aan de kinderen die dit boek lezen? Het interview met Truus Huizenga geeft antwoorden.

Recensie Dromen van Vrijheid, van Julia van Duijvenvoorde (11)

Dromen van vrijheid vond ik een erg goed boek. Het is makkelijk om in te komen en ook er weer uit te komen. Het is gelukkig geen cliffhanger anders zou ik nog meer moeten lezen. ;-) Het was wel een spannend boek maar niet zo spannend dat er geen kans was op een goede afloop. Die kans was er steeds en gelukkig is het allemaal goed afgelopen. De jappen werden verslagen maar toen werd het buiten het kamp nog gevaarlijker door de Indonesiërs die de Nederlanders uit Nederlands Indië weg wilden hebben. Uiteindelijk komen ze weer bij elkaar op een boot en gaan ze naar Europa toe. En leven ze daar hun leven weer verder.

Het boek is goed leesbaar voor iemand van mijn leeftijd. Ik vond het een erg boeiend boek. ik raad het zeker aan. Ik geef het boek een 8,4.

On The Ground Reporter Indonesië wint prijs!

De serious game On The Ground Reporter heeft in 2015 de prestigieuze NOT Innovatie Award gewonnen. Het Indisch Herinneringscentrum deelt trots in de eer met haar versie over Indonesië.

De leerling volgt Marlot op haar zoektocht naar haar Indische roots en krijgt zo informatie over de oorlog, de Bersiap-periode en de repatriëring. On The Ground Reporter Indonesië is ontwikkeld door het IHC, samen met Butch & Sundance Media, en is te bestellen bij Uitgeverij Deviant.

On The Ground Reporter is een educatieve documentaire game, een vorm van interactieve storytelling ontwikkeld voor het MBO. Een leerling verzamelt als een soort reporter, op kritische wijze informatie over een bepaald maatschappelijk onderwerp of probleem. Hierover maakt hij een presentatie, bijvoorbeeld in de vorm van een radio-uitzending.

Voorzitter van de jury Andrew Niemeyer sprak bij de uitreiking van de NOT Innovatie Award:

De winnaar, On the Ground Reporter, verbetert de doelgroep. (…) Burgerschap is actueel in het MBO. Leerlingen en leraren moeten keuzes maken, en prioriteiten stellen. Ook Burgerschap verdient de aandacht. Daarvoor is On the Ground Reporter een zeer handige tool. Bovendien is voor de doelgroep een interactieve game waarschijnlijk een zeer goede actieve invulling voor de leerlingen.

Herinneringen aan Indië

Het kan nu nog: de herinneringen vastleggen van mensen die voor, tijdens en vlak na de oorlog in Nederlands-Indië verbleven. Live in beeld delen ze hun bijzondere en persoonlijke ervaringen tijdens  de Japanse inval, het krijgsgevangenschap, de bevrijding en natuurlijk de repatriëring.

Sinds 2011 hebben vele vrijwilligers in opdracht van het IHC meer dan 70 interviews vastgelegd. En deze kostbare collectie groeit nog steeds. Een aantal interviews kunt u hier bekijken en beluisteren.

Vraag is natuurlijk: hoe houd je dit unieke materiaal toegankelijk voor jongere generaties, onderzoekers, media en andere geïnteresseerden? DANS bood de oplossing. Het instituut bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens. In 2015 droeg het IHC 70 interviews over aan DANS.  In de veilige wetenschap dat ze voor de toekomst bewaard blijven. 

U bent hier